Vroeger was er alleen maar een wiegje of een ledikant. Een paar jaar geleden deed ook de co-sleeper zijn intreden. Wij krijgen regelmatig vragen over een co-sleeper. Wij zetten alle vragen en antwoorden over een co-sleeper in één overzicht, zodat jij een wel overwogen beslissing kan nemen of het huren van een co-sleeper iets voor jou is.

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een bedje/wiegje dat aan één kant open kan en dat je kan bevestigen aan je eigen bed. Doordat de zijkant van het bedje open is, of open kan is je babytje makkelijk te bereiken voor kusje, een geruststellende knuffel of voor borstvoeding. Een co-sleeper is ook te gebruiken als losse wieg.

Waarom een co-sleeper / wat is het voordeel van een co-sleeper?

De eerste periode na de bevalling is vaak intensief. Het is dan prettig om dichtbij elkaar te slapen. Zo kunnen jij en je baby aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. Je bent in staat om jouw babytje snel te troosten als het huilt en je hoef niet je bed uit om borstvoeding te geven. Voor jouw babytje is het geruststellend dat hij jou kan ruiken en horen dit bevordert het hechtingsproces. En vaak is het dan zo dat baby’s minder huilen.

co-sleeper-Snuzpod3

Wat zijn de nadelen van een co-sleeper?

Het kan zijn dat je zelf lichter slaapt omdat je elk zuchtje en kreuntje van jouw kleintje hoort. Ook kan het zo zijn dat jouw babytje went aan het samen slapen en daardoor lastiger alleen in slaap valt. Dit zou je op een gegeven moment kunnen ondervangen door de co-sleeper als losse wieg te gebruiken en steeds iets verder van je bed te plaatsen.

co-sleeper-leander

Is een co-sleeper veilig?

De veiligste plek voor een baby is een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed wijst onderzoek uit. Dit kan zeker dus ook een co-sleeper zijn. Het is dan wel belangrijk op de volgende punten te letten.

  • Gebruik alleen een bedje mét een zijkant of een zijhekje en sluit deze zijkant als de baby in de co-sleeper ligt. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk in het ouderlijk bed belandt.
  • Let er goed op hoe je een co-sleeper goed vastmaakt. Het matras van de co-sleeper en het matras van het ouderlijk bed moeten aansluiten zonder een spleet.
  • Stap over op een ledikant zodra je baby probeert te zitten.

Kan ik een co-sleeper gebruiken bij een boxspingbed?

Het matras in een boxspringbed is vaak hoger dan het matras in een bed met een lattenbodem. Daarom zijn niet alle co-sleepers geschikt voor boxspringbedden. Als het matrasje van de co-sleeper en het ouderlijk matras niet goed aansluiten is de slaapplek voor jouw babytje niet veilig. De Snuzpod 4 is  geschikt voor boxspring bedden, omdat de hoogte van het bedje verstelbaar is tot 73 cm. Je vindt de Snuzpod 4 hem bij ons in de shop.

co-sleeper-oliver

Hoe lang gebruik ik een co-sleeper?

Een co-sleeper gebruik je totdat je baby kan omrollen of zitten, meestal is dit wanneer jouw baby 6 maanden oud is. Dat is dan ook het moment om over te gaan op een ledikant.

Dit waren alle vragen en antwoorden over een co-sleeper in één overzicht. Wij hopen dat alle vragen voor jou beantwoord zijn. Mocht je nog andere vragen hebben stel ze gerust via chat.

Overweeg jij een co-sleeper te huren, ga dan naar de shop en bekijk onze co-sleepers.