Selecteer een pagina

Vier jaar geleden gierden de zwangerschapshormonen door mijn lijf en controleerde ik nog één keer de baby-uitzetlijst. Wiegje ✔️, ledikantje ✔️, Kinderwagen ✔️, box ✔️, commode ✔️ badje en maxicosi. Wij waren klaar voor de geboorte van onze oudste zoon. Na 4 maanden sliep mijn zoontje op zijn eigen kamer en borgen wij zijn wiegje op. Na 6 maanden paste hij niet meer in de Tummy Tub. En na zijn eerste verjaardag kochten wij een autostoeltje en borgen wij de MaxiCosi op. Die kwam naast de box te staan want ook die hadden we niet meer nodig. 

Dat we veel van deze kinderspullen maar zó kort zouden gebruiken, realiseerde ik me niet tijdens mijn zwangerschap. En al helemaal niet dat er met het verstrijken van de jaren nog zoveel meer bij zouden komen. Inmiddels weet ik dat (meer nog dan vliegen) het aanschaffen van spullen de allergrootste milieu impact heeft. (BronEn ook al ben ik geen statisticus. Ik durf wel te stellen dat de gemiddelde ouder en grootouder een groot aandeel van deze belasting voor zijn rekening neemt. Vraag jij je af wat jij als (groot)ouder kan doen om de milieu impact m.b.t. de aanschaf kinderspullen te verlagen? Je leest hier een aantal voorbeelden.

Lenen van elkaar

Leen spullen van elkaar. Misschien heeft er iemand uit  jouw omgeving nog een box, een auto- of fietsstoeltje te leen? Het ministerie van EZ concludeerde in 2015 dat er best wel kinderspullen geleend worden, bijvoorbeeld via platforms als Peerby. Maar dat dit voornamelijk spullen zijn die anders niet gekocht worden. Daarmee is de milieu-impact vooralsnog wel klein.Ook vraagt het om een goede (lokale)  afstemming van vraag en aanbod, want als jouw vrienden en vriendinnen tegelijkertijd een baby verwachten wordt het een stuk lastiger om die box te lenen.

Tweedehands spullen (ver)kopen

Een tweede oplossing is jouw kinderspullen tweedehands (ver)kopen. Een goed alternatief dat zorgt voor een betere benutting van de al geproduceerde spullen. Denk daarbij aan de oerhollandse vrijmarkt op Koningsdag of koop je tweedehands kinderspullen online. Een goed platform hiervoor is marktplaats. Als je het aan mij vraagt soms misschien iets te goed. Er staan zoveel kinderspullen op dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Maar dat is persoonlijk.

Huren of leasen van producten

Voor deze oplossing maakt Mr Beetle zich hard. Bij een huur- of leasemodel ben je zelf geen eigenaar van het product maar gebruik je het product zolang als het nodig is. Breekt er een nieuwe fase aan en sluit het product niet meer aan? Dan stuur je het product terug naar de eigenaar cq. de fabrikant. De fabrikant kan het product controleren en reinigen en direct weer verhuren aan een nieuwe klant. Zo heeft de fabrikant ook een belang om goede producten te maken die lang meegaan en weinig onderhoud vragen.

Welke oplossingen ken jij nog meer om de milieu-impact op kinderspullen te verlagen?